تصویرسازی ذهن چگونه است؟
تصویرسازی ذهن چگونه است؟
تصویرسازی ذهنی یک مهارت روانی است که با استفاده آگاهانه از قوه تخیل تصاویر ذهنی آشکاری در مغز ایجاد و بازسازی می کند. افراد می توانند تصویرهای ذهنی را در مورد موضوعات سادهای همچون شکل ها خلق کنند یا تصاویر ذهنی را برای یادآوری رویدادهای پیچیده مربوط به زندگی خود ایجاد کنند.
تصویر سازی ذهنی به زبان ساده بدین معناست که افراد از تخیل خود برای خلق چیزهایی که مد نظرشان است از جمله: اشیاء، صداها، بوها، مناظر، و یا حس های دیگر استفاده کنند و آن ها را در ذهن خود بسازند.
حتما مطالعه کنید : مگامموری چیست ؟
تعریف تصویر سازی ذهنی
تصویرسازی ذهنی یک مهارت روانی است که با استفاده آگاهانه از قوه تخیل تصاویر ذهنی آشکاری در مغز ایجاد و بازسازی می کند. افراد می توانند تصویرهای ذهنی را در مورد موضوعات سادهای همچون شکل ها خلق کنند یا تصاویر ذهنی را برای یادآوری رویدادهای پیچیده مربوط به زندگی خود ایجاد کنند.
تصویرسازی ذهنی ممکن است در هریک از ابعاد حسی ایجاد شود که نتیجه آن تجربه تصاویر شنیداری، بویایی، المسهای و دیداری است. همنچنین میتوان در مورد موضوعات خیالی یا رویدادهایی که اتفاق نیفتادهاند تصاویر ذهنی خلق کرد.
افراد به دلیل تفاوتهای فردی و عوامل فرهنگی از لحاظ تواناییهای تشکیل تصاویر زنده و چگونگی درک و فهم تجارب و خاطرات متفاوت هستند برخی میتوانند تصاویر کامال مشخصی را تجسم کنند که شبیه به رویدادهای واقعی هستند درحالی که دیگران فاقد چنین توانایی هستند.
برخی افراد نمی توانند به طور خودانگیحته به خاطرات گذشته خود برگردند یا خود را در آینده مجسم کنند درحالی که بعضی دیگر می توانند. بعضی افراد تجارب خود را با کاربرد زبان عینی به شکل کلامی منتقل می سازند و برخی دیگر در توصیف های کلامی معمولاً بر تصورات، عواطف و هیجان ها و حافظه خود تاکید دارند. همچنین افرادی هستند که فقط از طریق حافظه به تصورات می پردازند درحالیکه دیگران به تصوراتی توجه دارند که در میدان دید خود تجربه می کنند و تصورات برای آنها جنبه نمادین و استعارهای دارد.
تصویر سازی ذهنی واقعا جواب می دهد؟ در پاسخ به این سوال اجازه دهید من سوالی را طرح کنم. تا حالا شده در ذهنتان به چیزی فکر کنید و آن چیز برایتان اتفاق بی افتد؟ اینکه می گویم لزوما لازم نیست موارد بسیار بزرگی هم باشد. مثلا تا حالا پیش آمده هنگامی که پشت فرمان اتومبیل خود نشسته اید، تصور کنید که تصادف کرده اید و دقایقی بعد آن اتفاق برایتان بی افتد؟ این مثال های کوچک اثبات کننده ی قانون تجسم خلاق و یا همان تصویر سازی ذهنی هستند که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.
تصورات ذهنی هدایت شده
تصورات ذهنی هدایت شده یک روش ذهنی است که بر پایه استفاده آگاهانه از قوه تخیل برای ایجاد تغییرات سریع در جسم و روح استوار است. از طریق این تکنیک می توان با ذهن ناخودآگاه بطور موثر ارتباط برقرار کرد و به این ترتیب از بدن خواست تا به یک روش سالم و مساعد عمل کند. برای اجرای این تکنیک شیوه های گوناگونی وجود دارد. به عنوان مثال در روش سیمونتن از تلقینات آگاهانه مثبت و مستقیم صورت جملات استفاده می شود:
چشمانتان را ببندید، نفس عمیق بکشید، عضلاتتان را شل کنید، کاملاً آرام باشید، تصور کنید که سیستم ایمنی بدن شما سربازان جنگنده و عوامل بیماری زا دشمن هستند. جنگ سختی بین آنها در می گیرد و در نهایت سربازان بدن شما پیروز می شوند، بیماری محو می شود و سلامتی بر می گردد.
پژوهشگران و درمانگران، بر اهمیت تصویرسازی ذهنی در افزایش سطح آرامش، کاهش استرس، بهبود وضعیت خلقی، کنترل فشار خون بالا، کاهش درد، تقویت سیستم ایمنی و کاهش میزان کلسترول و قند خون، تاکید کرده اند. کاربرد تصویرسازی ذهنی در درمان به برقراری پیوندهای مستقیم با سیستم های بدنی کمک می کند. افراد با روش های تصویرسازی ذهنی کنترل کارکردهایی را یاد می گیرند که به طور طبیعی با سیستم عصبی خود مختار کنترل میشود مثل ضربان قلب، فشارخون، میزان تنفس و درجه حرارت بدن.
پژوهشهایی که بخش اعظم آن در دانشگاه هاروارد بوسیله کوسیلن و همکارانش صورت گرفته نشان می دهد که وقتی اشخاص چیزی را تصور می کنند بخشهایی از ذهنشان فعال می شود. برای مثال اگر دیدن چیزی را تصور کنند کورتکس اکسی پیتال که اطلاعات دریافتی از طریق چشمها را پردازش می کند فعال می شود و وقتی شنیدن چیزی را تصور می کنند کورتکس تمپورال که پردازش کننده صداست فعال می شود.
بطور دقیق تر می توان گفت که ذهن ما دو بخش دارد. یکی هشیار و دیگری نیمه هشیار.
ساختار نیمه هشیار ذهن به نوعی است که انگیزه های فکری تکرار شونده را به واقعیت فیزیکی تبدیل می کند. می توان آنرا مانند خاک حاصلخیزی دانست که محصولی متناسب با بذر پاشیده شده یعنی همان افکار و باورها را به عمل می آورد. این مسأله باعث می شود تا هر آنچه را تصور می کنیم، میل داریم، می خواهیم یا از آن می ترسیم بر ما تاثیر بگذارد و تصویری که می سازیم جنبه واقعیت بگیرد.
بر همین اساس تردیدی نیست که ذهن با بدن تعامل دارد. به همین خاطر وقتی مضطرب می شویم ضربان قلبمان تندتر می زند و دهانمان خشک می شود یا وقتی عصبانی هستیم ماهیچه های آرواره ما منقبض می گردد یا نوک گوشهایمان داغ می شود اما اکثراً به این مسأله توجه نمی کنیم چون برایمان عادی شده است. در حالی که ما نباید اهمیت نگرش های ذهنی و مهارتهای مقابله ای را دست کم بگیریم و از تاثیرات سالم و ناسالم ذهن روی بدنمان غافل باشیم. بلکه باید بدانیم هرکس قادر است بدون شناخت آناتومی پیکر انسان، فقط توسط اندیشه اش بر هر یک از اعضای بدنش تاثیر گذارد. برای این منظور کافی است از محل و موضع عضو مربوطه در بدن آگاه باشد و اندیشه اش را در آن عضو منعکس سازد.
تصویرسازی ذهنی و تاثیر آن بر ضمیر ناخودآگاه با یک داستان واقعی
همه ما انسانها در همه زمان های زندگی مان در حال تصویر سازی ذهنی هستیم و از این کار بی اطلاعیم و فکر میکنیم که تصویر سازی ذهنی چقدر کار دشوار و پیچیدهای است. اگر چشمان خود را ببندید در همان حال شروع به تصویر سازی ذهنی می کنید. انسانها در تمامی مراحل زندگی خود، از قدرت تصویر سازی استفاده کردهاند. اما مسئله اینجاست که اغلب مردم از تصویر سازی ذهنی به درستی استفاده نمی کنند.
افکار ما بر مبنای تصویری شکل می گیرد که آن را در ذهن می بینیم یعنی اینکه اگه بگویم ماشین پراید چه تصویری در ذهن شما نقش می بندد. خب بدون شک کلمات پ ر ا ی د نیست بلکه تصویری از پراید در ذهن شما می آید،بله دوستان تمام افکار ما با تصاویر در ذهن نقش می بندد ودر دنیای بیرون متجلی می شود. ذهن ما بین خواسته هایی که در ذهن تصور می کنیم و کارهای واقعی و فیزیکی که انجام می دهیم تفاوتی قائل نمی شود و به راحتی باور می کند.
تصویرسازی ذهنی به وسیله نیمکره راست مغز ما که بیشتر با تصاویر و رنگ ها و صداها آمیخته است صورت می پذیرد. با توجه به اینکه بسیاری از افراد در زمینه قانون جذب فعالیت می کنند و تمرینات قانون جذب را انجام می دهند یکی از قدرتمندترین روش ها در قانون جذب تصویر سازی ذهنی است. یعنی شما خواسته تان را به صورت دقیق و واضح در ذهنتان بیاورید. اگر به درستی از این تکنیک قدرتمند استفاده کنید در همان روزهای اول نتایجی خواهید گرفت که شما را حیرت زده می کند.
البته با توجه به اینکه خیلی از افراد از تجسم خلاق یا همان تصویر سازی ذهنی استفاده میکنند اما نتیجه نمیگیرند این است که اصول آن را نمیدانند که در این مقاله می خواهیم شما را با اصلی ترین روش های تصویرسازی ذهنی آشنا کنم. پس تا انتهای مقاله همراه من باشید و هر نکته را که میگویم انجام دهید.
تحقیقی انجام شده است بین گروهی از دونده هایی که یکجا نشسته اند ودر ذهن خود فقط می دوند و گروهی دیگر که در واقعیت و فیزیکی می دوند. در آخر میزان ضربان قلب هر دو گروه را اندازه گیری کردند و هر دو گروه به یک اندازه انگار مسابقه داده بودند.
تحقیق دیگه بین دو گروه تیرانداز انجام شده است که گروه اول جدا از تمرین های جسمانی که روزانه انجام می دادند در کنار آن در ذهن خود هم شروع به تمرین تیراندازی کرده اند و به آنها گفته شد که فقط لحظه به هدف خوردن تیر ها را با شادی تصور کنید و گروه دیگه هم فقط شروع به تمرین فیزیکی کردند،بعد از مدتی عملکرد دو گروه را با هم مقایسه کردند و تحقیق نشان داد که گروهی که در ذهن خود هدف گیری را انجام می دادند پیشرفت چشمگیری در هدف گیری کرده اند. حال تمام اتفاقات خوب ویا بد زندگی ما هم چه آگاهانه و چه ناآگاهانه در ذهن ما شکل گرفته است و بعد بیرون اتفاق افتاده است. هرچیزی که در ذهن به آن متمرکز باشیم دیر یا زود در بیرون از ذهن ما به خود شکل فیزیکی و واقعی می گیرد.
تصویر سازی ذهنی چگونه کار می کند؟
شاید این سوال برایتان پیش بیاید که تصور ذهنی یا همان تجسم خلاق چگونه کار می کند؟ بر اساس قانون جذب وقتی به هر چیزی فکر میکنید در حال فرستادن ارتعاش آن به کائنات و جهان هستی هستید. کائنات با توجه به ارتعاش که از شما دریافت میکنند ناخواسته و یا خواسته ای را وارد زندگی تان می کنند. وظیفه ذهن فرستادن ارتعاش به کائنات است. در کل وقتی به هر چیزی فکر میکنید در حال فرستادن ارتعاش آن به کائنات هستید و کائنات با توجه به اطلاعاتی که از شما دریافت می کنند خواسته یا ناخواسته ای وارد زندگیتان می کنند.
هرچقدر تمرکزتان به خواسته هایتان بیشتر باشد ارتعاش قوی تری به کائنات می فرستید. اگر اصولی از تصویر سازی ذهنی استفاده کنید می توانید ارتعاش بسیار قوی را در جهت رسیدن به آرزوهایتان به کائنات و جهان اصلی بفرستید. البته برای تصویرسازی ذهنی یک سری اصول وجود دارد که در ادامه شما را با اصول فرستادن ارتعاش به کائنات از طریق تصویرسازی ذهنی بیشتر آشنا خواهیم کرد.
شما به صورت ناخودآگاه هر روز از تصویر سازی ذهنی استفاده می کنید. ممکن است شما در جهت ناخواسته هایتان و آن چیزهایی که نمی خواهید از این قدرت بی نظیر استفاده کنید برای همین ممکن است چیزهای منفی جذب کنید. تنها وظیفه شما این است که به صورت خودآگاه از تصویرسازی ذهنی استفاده کنید.
مراحل اصلی برای تصویرسازی ذهنی
برای استفاده از تصویرسازی ذهنی چهار مرحله ای که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد را باید خیلی دقیق و واضح انجام بدهید.
- هدفتان را مشخص کنید.
- افکار واضحی در ذهنتان ایجاد کنید( ساخت تصویر ذهنی).
- برای خواسته هایتان تمرکز کنید.
- به آن انرژی مثبت بدهید .
اولین قدم در تصویرسازی ذهنی این است که هدف تان را کامل مشخص کنید. باید مشخص کنید که دقیقاً چه چیزی را میخواهید. بهترین راه برای مشخص کردن اهداف تان این است که کاغذ و قلم بردارید و با جزئیات کامل تمام اهداف و خواسته هایی که دارید را بنویسید. این کار باعث میشود که شما دقیقاً بفهمید که چه چیزی را می خواهید. به عنوان مثال با تمام جزئیات مشخصات ماشین مورد نظرتان را بنویسید مثلاً ماشین بی ام و رنگ نوک مدادی و…
دومین مرحله باید خیلی واضح خواسته و هدفتان را تجسم کنید. این مرحله را اگر به درستی انجام دهید نتایج فوقالعاده خواهد گرفت. هر چه واضحتر خواسته و هدف تان را تصویر سازی ذهنی کنید احساس بهتری به شما می دهد. سعی کنید خواسته تان را خیلی شفاف و واضح در ذهن تان بیاورید مثلاً برای همین ماشین مورد نظرتان تصور کنید که دور ماشین مورد نظرتان می چرخید، در ماشین را باز می کنید و بوی نویی ماشین را احساس می کنید روی صندلی ماشین میشینید، ماشین را روشن می کنید و حرکت می کنید، وقتی شروع به حرکت کرده و شیشه تان را پایین بیاورید و … به این صورت باید با تمام جزئیات خواسته تان را احساس کنید.
سومین مرحله همین روند را ادامه می دهید تا احساس تان بهتر و بهتر شود. هر چقدر بیشتر واضحتر خواسته تان را تجسم کنید احساستان بهتر و بهتر می شود.
در چهارمین مرحله باید به خواسته تان انرژی مثبت بدهید. یکی از بهترین راه ها برای دادن انرژی مثبت به خواسته هایتان استفاده از جملات تاکیدی و عبارات تاکیدی است. البته در این مقاله در مورد جملات تاکیدی توضیح میدهند چون ممکن است مقاله خیلی طولانی شود.
چهار عنصر اساسی برای تصویر سازی ذهنی موثر
برایان تریسی در کتاب قانون جذب خود می نویسید که با آگاهی از این چهار عنصر اساسی تصویر سازی ذهنی و اجرای آنها. سریعتر و آسانتر از آنچه فکر میکنید می توانید اهداف زندگیتان را محقق شده ببینید.
تکرار و تناوب
تعداد دفعاتی که یک هدف به خصوص را در ذهن خود تصویر میکنید رابطه مستقیمی با واقعیت دارد. هر چه تصویری را بیشتر در ذهن خود تکرار کنید، بیشتر این تصویر در ذهن نیمه هوشیار شما ثبت میشود و به آسانی میتواند به عنوان بخشی از واقعیت شما محسوب شود.
مدت
عنصر دوم تصویرسازی، مدت آن است. یعنی چه مدت زمانی را در هر روز صرف تصویرسازی ذهنی کنید. وقتی در حالت آرمیدگی قرار بگیرید، میتوانید با چندین ثانیه و حتی چند دقیقه تصویر مورد نظر را در ذهن خود مجسم کنید. هر چه بیشتر بتوانید این کار را بکنید، بهتر میتوانید تصویر را به عمق ذهن نیمه هوشیار خودتان بفرستید.
روشنی و شفافیت
رابطه مستقیمی میان تصور روشن و شفاف نتیجه یا عملکرد و تبدیل آن به واقعیت وجود دارد. وقتی هدف جدیدی برای خود در نظر میگیرید، تصور یا تجسم شما از این هدف معمولا مبهم است. اما هر چه بیشتر آن را بنویسید، مرور کنید و در ذهن خود تصویرسازی کنید، برایتان روشنتر و شفافتر میشود و سرانجام در شرایطی قرار میگیرید که هدف از شفافیت کامل برخوردار میشود. در این زمان، هدف ناگهان در دنیای شما و دقیقا به همان کلی که آن را تصویرسازی کردهاید، ظاهر میشود.
شدت
شدت تصویر سازی یعنی اینکه احساسات خودمان را با تصورات ذهنی مان همراه کنیم. این مهمترین بخش تصویرسازی ذهنی است. اگر احساسات شما به اندازه کافی شدید و پر محتوا باشد و تصویرسازی از شفافیت کافی برخوردار باشد، هدفتان بلافاصله تحقق پیدا می کنند.
یک تکنیک میانبر برای تاثیرگذاری بیشتر تصویرسازی ذهنی
بالاتر گفتیم که تصویرسازی یعنی با خلاقیت خودتان شرایطی را تجسم کنید که دوست دارید و اما تاثیر تصویرسازی یعنی شما نهایتا آن شرایط را در زندگیتان خلق کنید. بگذارید مثال معروفی از اوباما اولین رئیس جمهور رنگین پوست امریکا بزنم. وی بارها در سخنرانی های خود گفته است که در کودکی عادت داشته چشمان خود را ببندد و تجسم کند که در کاخ سفید قدم میزند و نهایتا تجسمش به واقعیت تبدیل شد و اولین سیاه پوستی بود که در کاخ سفید سکنا گزید. این مثال نشان می دهد که اوباما توانست از تصویر سازی استفاده مفید بکند. میانبری که میخواهم اکنون به شما نشان دهم راهکاری است تا بتوانید شما هم مانند اوباما از تصویر سازی به نفع خودتان استفاده کنید.
حالت آلفای ذهنی حالتی است که در آن ذهن بیشترین سطح هوشیاری خود را دارد. در این حالت شما از مرز ضمیرخودآگاهتان رد شده و وارد ضمیر ناخودآگاهتان می شوید. در این حالت دسترسی کامل به باورهایتان دارید و کافیست چیزی را تجسم کنید آنگاه آن تصویر فورا به باور شما تبدیل می شود و هر آنچه که برایتان باور باشد را جذب خواهید کرد. ذهن انسان ها معمولا صبح اول وقت و شب ها قبل از خواب به حالت آلفا می رود اما چه کار کنیم که هر وقت که اراده کردیم بتوانیم ذهنمان را وارد حالت آلفا کنیم؟نوع خاصی از مدیتیشن است که می تواند کمکتان کند وارد حالت آلفا شوید. در ادامه آموزش این مدیتیشن را در یک دوره ی ۵ جلسه ای به صورت رایگان در اختیارتان قرار می دهیم. با شرکت در این دوره می آموزید که چطور هوشیارانه ذهنتان را وارد حالت آلفا کنید. برای شرکت در این دوره آنهم به صورت رایگان، کافیست فرم زیر را پرکنید.
تمرین تصویرسازی ذهنی
در این بخش قصد داریم به شما آموزش بدهم که چطور میتوانید از تصویرسازی ذهنی در جهت رسیدن به خواسته هایتان استفاده کنید. هر خواسته و هدفی که دارید را می توانید با همین روش تجسم کنید.
همانطور که گفتم در اولین قدم باید هدفتان را مشخص کنید. البته باید هدف تان را کاملا واضح مشخص کنید طبق اصولی که بالا به شما گفتم. ابتدا یک موضوع را در نظر بگیرید. به یک مکان ساده و آرام که هیچ سر و صدایی در آن نیست بروید و بدون اینکه کسی مزاحم تان شود بنشینید یا دراز بکشید.
در وضعیت راحتی قرار بگیرید و کل بدنتان را آرام کنید که از انگشتان پا شروع کنید و تا پوست سرتان ادامه دهید. این کار باعث ایجاد حس خوب و لذت بخشی در شما می شود. به موضوع مورد نظرتان فکر کنید و تمام جزئیاتش را در ذهنتان مرور کنید. میتوانید از عبارات تاکیدی هنگام تجسم کردن استفاده کنید. یا اینکه همین طور که دارید تصویر سازی ذهنی می کنید در مورد خواسته تان با خودتان صحبت کنید البته این هم یکی دیگر از روشهای گفتن جملات تاکیدی است.
به این نکته توجه کنید که در هنگام تصویرسازی ذهنی حتماً باید احساستان خوب باشد. اگر احساس شک و تردید یا حس بدی دارید باید احساس تان را خوب کنید . به این نکته توجه کنید که احساسات بد شما را از خواسته هدفتان دور میکند. وقتی احساس تان خوب شد، همینطور احساس خوب را در خودتان نگه دارید و این تمرین را از روزانه تا یک ربع ادامه دهید.
Add a Comment